over bas pruyser

Bas Pruyser studeerde in 1975 cum laude af aan de Gerrit Rietveld Academie in  Amsterdam afdeling industriële vormgeving. Afstudeerproject was het bij Oda in Sint Oedenrode, één van de fabrieken van Ahrend, ontwikkelen en ontwerpen van een kunststof geluidarm railsysteem voor stalen schuifdeurkasten die de ouderwetse rammelende lelijke stalen rails moest vervangen. De kunststof geleiding resulteerde in een mooier aanzien van de kast en in betere schoonmaakbaarheid. Het voorkomt ook het beschadigen van ordners die op de onderste legborden zijn geplaatst. Daarbij werd de vormgeving van de hele kast zo gewijzigd dat hij rondom glad was afgewerkt en kon worden toegepast als scheidend element in kantoorruimten.

Het resultaat was voor Ahrend aanleiding Bas te vragen bij het Ahrend Design Team in Amsterdam van de Ahrend Groep te komen werken, dat bestond uit Hoofd Designer Friso Kramer, Henk Verkerke en Wijtse Rodenburg.

Het dienstverband met Ahrend werd in 1996 omgezet in een 80% parttime functie, waarbij de ontwerpers als Ahrend Design Team onder leiding van Harrie Dona opereerden. Tot 2012 heeft Bas ook gewerkt als Technisch Product Specialist in samenwerking met de afdeling Marketing.

In de tussentijd werd er contact gelegd met Bammens bv in Maarssen, een bedrijf dat stalen containers en afvalbakken voor de openbare ruimte fabriceerde en een afdeling Thermisch verzinken had. Door gedurende jaren 1 dag in de week voor Bammens als freelancer te werken werd Bas zelfstandig en adviseerde hij ook bij standontwerp, grafische vormgeving, fotografie met Fridtjof Versnel, ontwerpen van logo en huisstijlontwikkeling. Contact met de Gemeente Amsterdam via Rob van Maarschalkerwaard, Dhr. Lagendijk, wethouder Guusje ter Horst en Doekele Rienstra, de manager commercie en productontwikkeling van Bammens hebben mooie projecten en producten opgeleverd, zoals diverse ontwerpen voor afvalbakken en producten voor het ondergronds inzamelen van huishoudelijk afval als glas en papier en later ook restfracties.