droomflat prijs Haarlemmermeer

Naar aanleiding van een prijsvraag over de toekomst van Haarlemmermeer op initiatief van  Prof in ’t Veld namens Burgemeester van de Wetering werd Bas met het beschrijven van zijn droomflat winnaar, vanwege de mix van bewoners, de toepassing van milieuvriendelijke energievoorzieningen en de sociale participatie. Intussen wordt onderzocht of dat allemaal haalbaar is in een gebouw van ca 70 m. hoog, waarvoor Haarlemmermeer denkt een plek te hebben.

Droomflat met illustraties 12 december 2012

Afbeelding1

Gelukkig in de “Haarlemmermeer”

Als ik onder de warme douche uitkom brandt de mee gemengde lotion op mijn huid. De LED verlichting in de badkamer dimt als ik ben droog geföhnd en licht op in de aangrenzende slaapkamer waar mijn sportkleren over een stoel hangen. Na een halfuurtje fietsen op de hometrainer, die onze huis accu bijlaadt, ga ik naar beneden om op het grote balkon, zeg maar terras! even uit te blazen in mijn stoere blauwwit gestreepte badjas. Ik kijk uit over de huizen van Hoofddorp: er is van alles wat te zien: puntdaken, platte daken, de wegen en straten er tussen, het groen en de elektrische auto’s die zorgen voor een vreemde stilte en in de verte de gespannen kabels van een Calatrava brug. Gelukkig heeft die wel de politieke schermutselingen over het onderhoud er van overleeft en werpt hij nu zijn schaduw als een mooi patroon op het water van de Hoofdvaart.

Afbeelding2

Op het balkon dat ik kan afsluiten met een glazen wand door een knop op de afstandsbediening aan de muur, maar die nu lekker open staat, maak ik een ontbijtje voor mijn vrouw en mij. Het balkon grenst aan de open keuken en maakt het mogelijk om van twee kanten

aan te werken. De ingrediënten heeft mijn vrouw de avond tevoren al klaar gezet en liggen zo voor het grijpen. Ik rooster twee 4-granen broodjes en kook de verse eitjes op 6 minuten, zoals we om de dag doen. Op de bordjes op het zwevende balkontafeltje smeer ik de broodjes met vetarme boter en beleg ze met magere smeerkaas. De eitjes wachten in hun roestvaststalen bakjes op het moment dat mijn vrouw en ik gaan eten. De thee tap ik uit de T-kraan, die naast de K(offie)kraan een plaatsje heeft op het tweezijdige aanrechtblad naast de spoelbak, die een inrichting heeft om overtollig afwaswater en kookresten te recyclen tot een biomassa die beneden in de senioren flat wordt aangewend om de verwarming bij te staan met extra energie. Afval is voedsel en voor energie betalen

Afbeelding4

wij hier dus bijna niets omdat alles wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen van de flat zelf. Ook het gigantische dak vol zonnepanelen en de beide in de architectuur geïntegreerde windturbines dragen hun steentjes bij.In deze eerste Haarlemmermeerse “superflat” die met verschillende stimulerende subsidies werd gebouwd in 2020 wonen op de bovenverdieping 20 seniorenstellen zoals wij, die een aantal gezamenlijke voorzieningen hebben. Niet alleen staan daar grote  wasmachines en drogers, maar er is ook een koffiebar waar men elkaar gezellig kan ontmoeten en een pooltafel. Daaronder is het een mix van gezinnen met kinderen, studenten en beneden een supermarkt en een kleuterschool. Op het parkeerterrein staan de elektrische auto’s hun accu op te laden en is een speciale ruimte gemaakt voor het stallen van de Seg-way’s en scooters.

Afbeelding10

De hele wereld heeft meegekeken met het bouwen van dit prachtige revolutionaire ontwerp. Hoofddorp wordt Seniorenstad 2020 genoemd, vanwege het beleid dat ook oudere mensen, waarvan de kinderen zijn uitgevlogen, hier hun derde helft kunnen blijven leven op een modern en eigentijds niveau. Maar ook vanwege de mix van bewoners in alle leeftijdsgroepen en van verschillende nationaliteiten. Niemand komt hier in een isolement, integendeel, de vele contacten in en rondom het kleurrijke gebouw zorgen voor reuring voor jong en oud.

In de flat hoor je nauwelijks vliegtuiglawaai, je ziet ze wel oplichten als de zon ze beschijnt tijdens de vlucht in de lucht, wat een schilderachtige verwijzing

Afbeelding6is naar de werkgelegenheidskolos van de Haarlemmermeerpolder, die het project mede heeft gefinancierd. De treinen in de verte zingen over de rails en worden overstemd door de vrolijk twinkelende vogeltjes die ons balkon bewonen. Er zijn weer soorten bijgekomen, zo blijkt uit de vogelteldagen van vorig jaar, vooral kleine kleurrijke zangertjes.

De flat kent een uitgekiend zorgsysteem voor mensen die hulp nodig hebben met boodschappen of bij ziekte, een mix van vrijwilligerswerk en professionele zorg. Er zijn geen drempels, maar brede deuren voor een rolstoeler of rollator en een noodwaarschuwingsnetwerk dat borg staat voor adequate maatregelen bij calamiteiten.

Afbeelding5Er zijn halverwege de twaalfde verdieping twee etages met openbare binnentuinen met waterpartijen en schitterend gedesignde zitgelegenheden. De dikke donkergroene bamboe groeit daar gezond in van gft-afval gewonnen turfaarde van de Meerlanden, die besproeid wordt met gezuiverd afval- en regenwater van de flat zelf. Het is er in de winter aangenaam warm en zomers koel, een prachtig beeldvan een lokale kunstenaar vervolmaakt de sfeer.

Mijn vrouw komt het terras op en raakt teder mijn schouder. Samen genieten wij van ons ontbijtje en nemen de e-mails door op de laptop. De homecomputer in de huiskamer, die is gekoppeld aan onze agenda’s,  regelt het aanvullen van de koelkast omdat er kinderen komen eten vanavond. We verheugen ons op hun komst. In alle rust kleden we ons aan om daarna gezellig samen de klaarstaande boodschappen beneden op te halen.

Afbeelding7

Wij zijn volmaakt gelukkig in de Haarlemmermeer.


Bas Pruyser

Afbeelding8